Right click is disabled.
logo

Как да изберем фотограф?!

Организирате сватба, празник е, детето Ви има рожден ден или може би си мечтаете за една от онези фотосесии /като в списанията/…

Когато преди 3 години започнах да се занимавам професионално с фотография нямах никаква представа какво огромно предизвикателство е да работиш с клиенти. Като се замисля преди да стигна до кулминационния момент, който всички наричат „да натиснеш копчето“ преминавам през толкова много и различни процеси. За мен е изключително важно клиентите ми да знаят какво и как да ме попитат, те трябва да бъдат напълно информирани какво е това чудо „ФОТОГРАФЪТ“, какво да очакваме, колко ще си платим и какво ще получим накрая.

Как да си изберем фотограф

Всички знаем колко модерна е тази професия в последните години. Затова, когато избирате фотограф трябва да обърнете внимание на няколко важни неща. Първо и изключително важно е да знаете какъв фотограф търсите, а този отговор може да Ви го подскаже поводът, който създава нуждата за такъв вид услуга. Фотографията е изкуство, затова аз представям себе си като АРТИСТИЧЕН ПОРТРЕТЕН фотограф, а моето студио описвам като АРТИСТИЧНО ФОТОГРАФСКО студио. Какво всъщност означава това и защо Вие трябва да го знаете е най-важният фактор, за да бъдете доволни от своят избор. Когато ФОТОГРАФЪТ нарича себе си АРТИСТ, той работи и твори в определени стилове, има изграден поглед върху света и го представя по индивидуален начин или поне се опитва. Напълно възможно е този ОПРЕДЕЛЕН стил да не отговаря на Вашите вкусове и възприятия, не постоянно и не за всеки повод.

Ще давам примери със себе си, защото всичко написано тук е моето лично мнение и начин на работа. Ако трябва да обобщя творчеството си с няколко думи, когато снимам избягвам ярки цветове и контрасти, обичам да улавям моментите, портретите и всичко видяно през моите очи по възможно най-натуралният начин. Разбира се, режисираните сцени с търсени емоции са изключение. Когато обработвам много често създавам и черно бели кадри, защото има моменти които говорят толкова силно, че не се нуждаят от цвят, за да ги разсейва. От изключително значение е  клиентът да подходи с доверие, за да може артистът да отключи свободно креативността си.

Някой ви е препоръчал даден фотограф, чули сте прекрасни неща за него и сте разгледали 2-3 снимки, РЕШЕНО, той ще е!

Преди да вземете крайното решение, отделете време и научете малко повече за този човек. Разбира се отново напомням, че много зависи за какъв повод Ви е нужен фотограф. Някои проекти и събития не изискват толкова задълбочено размишляване. Има артисти които не е задължително да наричат себе си професионалисти, за да отговорят точно на вашите желания. ФОТОГРАФЪТ, който търсите трябва да има портфолио, което ще го представи достатъчно добре. Когато някой създава изкуство, то няма нужда от думи, за да бъде представено. Опитайте се да обърнете внимание на обработките, цветовете, светлината и се замислете това ли искате и събужда ли във Вас различни емоции.  Ако не харесвате  определени детайли и Ви се иска да е малко по-различно за Вас, винаги можете да попитате дали са възможни изключения. Тази година имах клиенти, които очакваха ярки, контрастни цветове и не останаха изключително доволни от полученият резултат. В другата крайност ме потърсиха хора, които искаха мен, само и единствено заради цветовете и настроението, което те усещат от портфолиото ми.  Клиентът трябва да бъде запознат с детайлите, за да обясни ясно какво желае и очаква да получи.

    

Прекрасен пример са снимките в църква. Прекрачвайки прага на църковните врати, независимо дали ще снимам кръщене, сватба или друг вид ритуал, аз се старая да уловя тишината и приглушената светлина. Това задължително изключва използването на светкавици и изкуствено засилване на присъстващото вече осветление. Този артистичен избор рефлектира върху вашият краен продукт. В резултат Вие ще получите по – тъмни кадри и сенки, за да усетите атмосферата, която сте видели със собствените си очи. Още един интересен момент е, когато откриете „зърнитост“ в снимките си, много от Вас наричат този ФЕНОМЕН „дефект“, „некачествен продукт“ и т.н. Всъщност, когато се снима в тъмни условия и има недостиг на светлина се получава този така наречен „шум“.

  

Друг пример са семейните фотосесии. Обърнете внимание на използваните декори, какво количество заемат те от съдържанието на снимките. Кое е по-важно според Вашият вкус, помпозни декори или натурално уловени емоции. В последно време умишлено избягвам присъствието на твърде много декор. Старая се да предразполагам семействата по начин, който да ги накара да се смеят, да се прегръщат и бъдат близо един до друг. Винаги има изключения и всеки, който избира да работи със мен е свободен да сподели какво харесва, за да бъдат доволни и двете страни.

И не на последно място

Вашият фотограф трябва да бъде приятна компания за Вас, Вашето семейство и приятели. Той несъзнателно и СЪВСЕМ съзнателно става част от  най-скъпите Ви спомени и моменти. Фотографът умее да предлага не само уловени мигове, а също така ведро отношение и комфорт.

Следващият път, когато търсите ФОТОГРАФЪТ не забравяйте, какво научихте между тези небрежни редове.

Поздрави!

Г. Д.